Rast BDP-a od dva posto u 2010. godini

Bez autora
Feb 01 2011

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić očekuje da će konačne analize za 2010. godinu pokazati da je godišnji rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) dostigao dva posto, a porast izvoza 24 posto.Kako je danas saopštio ministar Dinkić, u prošloj godini privredni rast bio je najmanje od 1,8 posto do 2 posto, što je više od prognoze Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji je predvideo rast od 1,5 posto. U 2010. godini pokrivenost uvoza izvozom je porasla na 58 posto, a u 2009. godini ona je iznosila 48 posto, pa se očekuje da će u naredne četiri godine robna razmena biti potpuno izbalansirana i da će postepeno preći u suficit.

Rast BDP-a od dva posto u 2010. godiniPotpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić očekuje da će konačne analize za 2010. godinu pokazati da je godišnji rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) dostigao dva posto, a porast izvoza 24 posto.

Kako je danas saopštio ministar Dinkić, u prošloj godini privredni rast bio je najmanje od 1,8 posto do 2 posto, što je više od prognoze Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji je predvideo rast od 1,5 posto. U 2010. godini pokrivenost uvoza izvozom je porasla na 58 posto, a u 2009. godini ona je iznosila 48 posto, pa se očekuje da će u naredne četiri godine robna razmena biti potpuno izbalansirana i da će postepeno preći u suficit.

Italiju je postala najznačajnije izvozno tržište Srbije. Na to tržište prošle godine je plasirano 844 miliona evra robe i usluga, pri čemu je pokrivenost uvoza izvozom uvećana na oko 85 posto, dok se Nemačka kao tradicionalno najveći trgovinski partner sada nalazi na drugom mestu. Takođe, uspešna saradnja je uspostavljena i sa Slovenijom s obzirom na to da je prošle godine pokrivenost uvoza izvozom u tu zemlju povećana na više od 80 posto, sa dobrim izgledima da u 2013. godini uvoz iz te zemlje bude u potpunosti pokriven izvozom iz Srbije. Što se tiče trgovinske razmene sa Ruskom Federacijom, Srbija će imati deficit u trgovini sa tom zemljom zbog tradicionalno velikog uvoza energenata, pre svega nafte i gasa. U 2010. godini osetno je povećan izvoz Srbije u Rusku Federaciju na više od 400 miliona evra, što se najviše može pripisati pozitivnim efektima Sporazuma o slobodnoj trgovini koji imamo sa ovom zemljom.

Ministar Dinkić je za proleće najavio i pregovore sa predstavnicima Ruske Federacije o liberalizaciji izvoza automobila iz Kragujevca na rusko tržište iako je ta roba izuzeta iz Sporazuma o slobodnoj trgovini. Rusko tržište automobila se smatra za jedno od najperspektivnijih u Evropi i svetu, a ako se izuzme krizni period u drugoj polovini 2008. i tokom 2009. godine, u ovoj deceniji je bilo u stalnom porastu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik